;
Concepten - 4K - CHIBB - 001

x

CHIBB

Aan de Corydastraat op Heijplaat Rotterdam mocht Hobo in 2013 een wintertuin / orangerie bouwen voor het CHIBB*, van Hogeschool Rotterdam / SUS Ateliers. Dit concept house wordt ook werkelijk bewoond door Helly Scholten en haar gezin en zal voor een periode van circa 4 jaar te zien zijn.

*CHIBB staat voor Concept House Instituut van Bouw- en Bedrijfskunde.

Het CHIBB is gebouwd als prototype woning voor een extreem duurzaam en innovatief concept, dat niet alleen duurzaam is op het gebied van minimaal energieverbruik, maar ook duurzaamheid qua grondstoffengebruik (cradle to cradle / bio-based / circulair), ecologie, etc. Kassystemen zijn daar bij uitstek uitermate geschikt voor. Metaal, glas, aluminium zijn immers materialen die zich uitstekend lenen voor hergebruik. Daarnaast geschiedt het produceren van aluminium in IJsland volledig op de energie die gewonnen wordt uit geothermale bronnen en waterkracht.

Het kassysteem van, op en om CHIBB fungeert primair als energie- / klimaatbuffer. Door een woning en werkruimte in en onder een glazen “stolp” te situeren ontstaat een vitrinewerking, waarbij bouw-delen die achter het glas gelegen zijn eenvoudiger (bijna mediteraan) uitgevoerd kunnen worden. Deze staan immers in mindere, maar ook andere mate, bloot aan de natuurelementen. De HSB- wanden die hier door de Hogeschool werden toegepast zijn tweezijdig afgewerkt met leemstuc. In de kas zorgt deze leemstuc onder andere voor massa, wat een warmte-accumulerende buffer geeft.

Los van de energetische en ecologische voordelen geeft deze bouwwijze ook toegevoegd comfort en belevingswaarde in de vorm van een grote en royale binnentuin die ook functioneel gebruikt kan worden voor een zelfvoorzienende teelt van groente- en fruitgewassen.


Getekend: SUS Ateliers / Hogeschool Rotterdam  www.SUSAteliers.nl
Bewoner: Helly Scholten . www.HellyScholten.com

Waar te vinden?

Vergelijkbare projecten

Hobo Bouwwerken

In 1997 heeft Hobo ten behoeve van extra capaciteit een geheel nieuw kantoorpand gerealiseerd aan de Molenstraat te Nederhemert. Waar ooit de voormalige timmerwerkplaats was, kwam een gemoderniseerde nieuwbouw, compleet…

Huize Wielestein

De verbouwing van Huize Wielestein in 1898, te Nederhemert-Zuid, is één van de eerste woningbouwprojecten van Hobo. Dit betrof het bouwen van een complete verdieping op de toenmalige pastorie. Een…

PV-systeem op pannendak

Bij een 2^1-kapwoning te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van de woningen een tweetal PV-systemen over het pannendak mogen monteren. Deze modulen hebben tot gevolg dat een…