;
Kassen - 4K - Hoog-Broek - 001

x

Hoog-broek

Deze ecologisch verantwoorde kas is het resultaat van een duurzame en integrale ontwerp gedachte. Diverse functies komen op doordachte wijze samen in praktijk.

Enerzijds dient de orangerie als kweekruimte voor streekproducten en maakt daarbij deel uit van de activiteiten en dagbesteding van cliënten. Anderzijds vormt de kas ook een vitrine en klimaatbuffer voor de daarbinnen gelegen groepsruimte, welke als het ware in de kas “geschoven” ligt.

Dit kassysteem is op maat gemaakt, naar wensen en eisen van klant en architect, waarbij ook in het materiaalgebruik gekeken is naar optimalisatie in materiaalgebruik en toepassing van ecologisch verantwoorde producten. De houten spanten zijn opgebouwd uit FSC-hout, in vuren constructiehout, met daartegen Frans Okoume garantieplex. Dat plaathout is uit 3 verschillende basisformaten platen cnc-gestuurd gezaagd t.b.v. minimaal zaagverlies en het als bouwpakket maken van de spanten.

In het dek zijn 40 stuks BIPV-modulen geplaatst, welke op maat gemaakt zijn om in het deksysteem te kunnen passen. In totaal leveren die geïntegreerde zonnepanelen ca. 4.800 Wp. Naast opwekken van energie beperken de zonnecellen plaatselijk de directe instraling in de kas. Voor het verder beperken van instraling is een scherminstallatie op maat gemaakt, welke over de houten spanten onder het glas rolt. Hiermee wordt voorkomen dat de kas in de zomer ondraaglijk snel opwarmt. Voor het beheersen van het binnenklimaat is tevens een tweezijdig luchtraam toegepast, dat door middel van een geautomatiseerde klimaatcomputer aangestuurd wordt.


Getekend: KWSA Architecten Ingenieurs . www.KWSA.nl
Opdrachtgever: Zorgboerderij Hoog-Broek . www.HoogBroek.nl

Waar te vinden?

Vergelijkbare projecten

Hobo Bouwwerken

In 1997 heeft Hobo ten behoeve van extra capaciteit een geheel nieuw kantoorpand gerealiseerd aan de Molenstraat te Nederhemert. Waar ooit de voormalige timmerwerkplaats was, kwam een gemoderniseerde nieuwbouw, compleet…

Huize Wielestein

De verbouwing van Huize Wielestein in 1898, te Nederhemert-Zuid, is één van de eerste woningbouwprojecten van Hobo. Dit betrof het bouwen van een complete verdieping op de toenmalige pastorie. Een…

PV-systeem op pannendak

Bij een 2^1-kapwoning te Nederhemert-Noord heeft Hobo in combinatie met de nieuwbouw van de woningen een tweetal PV-systemen over het pannendak mogen monteren. Deze modulen hebben tot gevolg dat een…