Lent-ka53

x

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie en uitvoeringswijze van de kas, functioneert dit object als een soort klimaatbuffer of bescherming van het woonhuis zelf.

De kas overspant een drietal verdiepingen en is grotendeels opgebouwd uit staal, aluminium en gehard of gelaagd glas. Via een verzinkt stalen wenteltrap is iedere verdieping bereikbaar vanuit de binnentuin, en andersom. Door noodzakelijke constructies slim te positioneren en vorm te geven is tevens voorzien in oplossingen die functionaliteiten van het kassysteem op een zo minimalistisch mogelijke wijze vervullen.

Voor de luchtverversing en klimaatregeling wordt gebruik gemaakt van zowel passieve als actieve ventilatie. Dit gebeurt door middel van te openen (dubbele) draaideuren, een grote schuifdeur op de bovenverdieping, handbediende gehard glazen lamellenroosters en ook een geautomatiseerde dubbele nokluchting, welke klimaatafhankelijk gestuurd kan worden.

De oranjerie vormt niet alleen een extra huid om de woning, tevens wordt voorzien in de opwekking van duurzame energie. Voor het opwekken van elektriciteit liggen op het dak 2x 8 zonnepanelen in een Oost-West-opstelling gemonteerd, met gezamenlijk piekvermogen van ca. 4.640 Wp.

Daarnaast heeft de klant heat-pipes geïnstalleerd achter de zuidgevel. Daarbij wordt doormiddel van vacuümbuis-collectoren het “water” van het CV-systeem verwarmd, dat die warmte overdraagt aan een geïsoleerd buffervat met tapwater. Gedurende de nacht kan daar dan het overdag verwarmde tapwater uit afgenomen worden.

Getekend:        ir. Joop Bensdorp / Ruimte voor Leven www.ruimtevoorleven.nl

Adres t.b.v. kaartje:      Goethestraat 22, 6663 CH te Lent

Waar te vinden?

Vergelijkbare projecten

Kaswoning Lent

Aan de Goethestraat te Lent heeft Hobo voor een particuliere opdrachtgever een kas of oranjerie gerealiseerd, die gedeeltelijk tegen, maar ook over de woning heen gebouwd is. Door de oriëntatie…

De KASerne

In de Willemspoort te ’s-Hertogenbosch, in één van de voormalige kazernegebouwen, is Hotel – Restaurant De KASerne gehuisvest. Voor deze bijzondere horecagelegenheid had men een eyecatcher met allure in gedachten.…

Hobo Bouwwerken

In 1997 heeft Hobo ten behoeve van extra capaciteit een geheel nieuw kantoorpand gerealiseerd aan de Molenstraat te Nederhemert. Waar ooit de voormalige timmerwerkplaats was, kwam een gemoderniseerde nieuwbouw, compleet…